MELKZIEKTE

Rondom afkalven ontstaat er in het lichaam van de koe een enorme calciumbehoefte dat bedoeld is voor productie van biestmelk. Het extra benodigde calcium (fosfor en magnesium) wordt vanuit het bloed door de voeding en beenderen aangeroepen. Als er door een tekort niet voldoende calcium aangemaakt kan worden, wordt een koe ziek, ook wel melkziekte genoemd, andere benamingen zijn kalfziekte of hypocalcemie. Deze ziekte treedt meestal op binnen 48 uur na (of vlak voor of tijdens) het afkalven, de transitieperiode van droogstand naar lactatie.

Melkziekte bij koeien.

Melkziekte, niet te verwarren met slepende melkziekte, is een tekort aan calcium in het bloed. De ziekte komt meestal binnen 2 dagen na afkalven voor, maar kan ook vlak voor of tijdens het afkalven ontstaan. Dat komt doordat het lichaam van de koe calciumbronnen aanwendt voor de productie van biest. Melkziekte komt regelmatig voor en tast gemiddeld 5% tot 8% van de melkgevende koeien op een bedrijf aan in een enkel seizoen.

Vaak worden de hoogproductieve, oudere koeien door melkziekte getroffen. Een koe met melkziekte heeft een verminderde eetlust, is weinig actief en door het calciumtekort in het bloed functioneren onder meer de skeletspieren niet meer goed, waardoor de koe niet meer overeind kan komen.

Koeien kunnen ook aan de subklinische vorm van melkziekte lijden. Doordat onder meer de penswerking vermindert en de baarmoeder slechter samentrekt, ontstaan echter wel problemen met spijsverteringsstoornissen, zoals lebmaagverplaatsingen en leververvetting of zelfs vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast zal ook het immuunsysteem minder goed functioneren, wat bijvoorbeeld een verhoogde kans geeft op slepende melkziekte of uierontsteking.

Melkziekte in cijfers.

Gemiddelde kosten€ 150,- € 350,-
Aantal gevallen per 100 koeien5% – 7%
Verschijnselen
  • Weinig actief (koe kan niet meer overeind komen)
  • Koude oren
  • Weinig eetlust
  • Verminderde spierfunctie
  • Slechte penswerking
  • Geen mest

 

Onze producten

De calciumbolussen van Phytopharm zijn samengesteld uit verschillende calciumbronnen, waaronder het snel opneembare calciumchloride. In combinatie met magnesium en fosfor worden de calciumwaarden in het bloed snel verhoogd, waardoor er snel gereageerd kan worden bij tekenen van melkziekte.

Een andere methode is het toedienen van de calciumbronnen in vloeibare vorm, middels een drench. Deze techniek is zeer effectief. Binnen 15 minuten worden het calcium in het bloed verhoogd.

Calcium BolusRondom het afkalven kunnen koeien een verstoorde calciumbalans ontwikkelen, waardoor melkziekte ontstaat. De Calcium Bolus heeft een unieke samenstelling met een hoog gehalte aan goed opneembare calciumbronnen, magnesium en fosfor.
Phyto Calcium DrenchPhyto Calcium Drench is een aanvullend diervoeder speciaal ontwikkeld voor melkkoeien rond het afkalven. Het verhoogt de calciumspiegels in het bloed snel binnen 15 minuten.